Koning Willem Alexander opent Velo City 2017

Koning Willem Alexander door Marcel Krijgsman

Velo-City 2017 staat bekend als de grootste conferentie ter wereld op het gebied van fietsen. Waar de conferentie vorig jaar in Taipei (Taiwan) was en volgend jaar in Rio de Janeiro (Brazilië), vindt hij dit jaar plaats in Nijmegen en Arnhem. Op zich dus al iets heel bijzonders dat ons landje een dergelijke conferentie binnen heeft kunnen halen. Een week lang vinden in beide steden verschillende activiteiten plaats die betrekking hebben op fietsen.

 

Opening door Koning Willem Alexander

De opening werd verricht door Koning Willem-Alexander. Dat hij een conferentie opent is op zich niet zo heel bijzonder. Dit gebeurt wel vaker. Maar wat wel heel bijzonder is, is dat hij het eerste deel van het RijnWaalpad, het snelfietspad dat Nijmegen met Arnhem verbind, per fiets ging afleggen. Hoe vaak zie je de Koning nu op de fiets door de stad heen? Niet zo heel vaak lijkt mij.

Gezien het bijzondere karakter van deze opening was het interessant om er voor persbureau Hollandse Hoogte erbij te zijn en de beelden hiervan te maken.

 

Snel naar de ‘snelbinder’

Nadat de Koning aangekomen was bij concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen vond een openingsprogramma plaats. Een clipje van Janne Schra op de trappen naar de Waalkade werd getoond (jammer dat Janne niet uitgenodigd was om het live te zingen overigens), een BMX-fietser liet een aantal stunts zien en een aantal mensen hielden een toespraak. Nadat de Koning de conferentie officieel geopend had, sprong ik als een razende op mijn fiets die ik tactisch buiten de poort gezet had en fietste snel richting de ‘snelbinder’ zoals de fietsbrug over de Waal in de volksmond heet. Dat was namelijk het eindpunt van de fietstocht van onze Koning. Na even wachten kwam de Koning met het hele gezelschap aan gefietst. Wat mij opviel was enerzijds de rust en kalmte waarin alles gebeurde. Geen paniekerige toestanden, maar heel benaderbaar. Anderzijds viel mij op dat er zodra de Koning aanwezig was, er ook plotsklaps politie aanwezig was die kort daarvoor nog niet zichtbaar was. Fascinerend te zien hoe die plotsklaps aanwezig waren zonder nadrukkelijk op de voorgrond te treden om veiligheid te garanderen.

 

Wat volgde was een heerlijk stukje relaxed werken voor mij. Geen paniek bij politie en beveiligers, men liet ons als media rustig ons gang gaan. Zelfs op de vraag of er even een fotomomentje kon zijn, werd bereidwillig door de Koning ingegaan.

Nu heb ik de Koning al een paar keer eerder mogen fotograferen, maar uit alles blijkt dat hij een hele rustige man is die interesse en humor heeft, maar zeer zeker ook begrip heeft.

 

Koning Willem Alexander opent Velo City 2017
Tagged on:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

contact opnemen