De Staat In The Round laat Nijmegen trillen op zijn grondvesten

De Staat In The Round laat Nijmegen trillen op zijn grondvesten

Al een jaar of acht volg ik de Nijmeegse band De Staat met interesse. Enerzijds omdat de muziek gewoon te gek is, anderzijds omdat ik vanuit mijn vakgebied veel van de bandleden op een of andere manier tegen kom of mee samen werk. Op festivals als Lowlands of zoals een paar weken terug in de Johan Cruijff Arena als support van de Rolling Stones, sta ik niet alleen te fotograferen, maar toch ook heel erg trots te wezen dat deze band uit mijn hometown Nijmegen dit gewoon ‘even’ klaar speelt’. Dan sta ik daar echt zo trots als een pauw met kippenvel op m’n armen.

 

Ook deze avond wat de eerste avond is in een serie van vier concerten bij de oude spinnerij De Vasim in Nijmegen hangt er een bijzonder sfeertje. En je weet: als De Staat iets doet, is het altijd bijzonder! De lokatie ken ik als broedplaats van veel culturele bedrijven, als toffe plek voor fotoshoots, als plek voor dancefeesten en zo nog wat dingen. Maar een concert van deze omvang en met een podium als dit… nee, dat niet.

M’n fiets is snel neergezet en even later loop ik de tent binnen. In het midden een groot wit doek over het podium, en door de zaal een mooie spanning: wat gaan we beleven? Om negen uur wordt de tent donker, klinken de eerste tonen en zakt het doek. Daar staat de band… midden in de tent in een cirkel.

 

Wat volgt is een stampende Staat-show. Niet alleen grote hits, maar gewoon nummers die zij zelf tof vinden afgewisseld met gloednieuwe nummers. Allemaal hebben ze er zin in! Dat is duidelijk. Net zoals het publiek dat enthousiast tekeer gaat. Een fantastische lichtshow met allerlei toffe manieren van het gebruik van licht hebben ze gemaakt.

Het nummer ‘Witch Doctor’ aan het einde levert een heuse circle pit op!

 

Na afloop loop ik naar buiten met een nog trotser gevoel als normaal. Wat ze nu hebben neer gezet is fenominaal. Op weg naar huis regent het, maar dat maakt me eigenlijk helemaal niets uit. Ik heb een show in beeld mogen brengen die me nog heel lang bij gaat blijven.

De Staat In The Round laat Nijmegen trillen op zijn grondvesten
Tagged on:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

contact opnemen