Carnaval: drie doldwaze dagen in Oeteldonk en Knotsenburg

Carnaval in Knotsenburg

Carnaval

Carnaval. Een feest waar ik als kind in Brabant mee ben opgegroeid. Opgegroeid onder de rook van Den Bosch in Vught kreeg ik dit feest al vroeg mee. Vooral m’n moeder die actief carnaval vierde in Heerlen in haar jonge jaren. Naarmate ik ouder werd en ik meer in het verenigingsleven belandde kwam ik ook meer en meer in het carnavalsleven verzeild. Ik vierde dit vooral in Vught (Dommelboarzedurp) en een enkel uitstapje naar Den Bosch (Oeteldonk).

 

Dweilorkest

Nadat ik via via bij het dweilorkest W’rom Ok Nie terecht kwam als speler van de grote trom, kwam ik ook met allerlei protocollen van carnaval in aanraking waar ik tot dan toe nog nooit mee te maken had gehad. Verzamelen voor de optocht? Prima, maar wel een brandewijntje met suiker vooraf. Daar sta je dan om ‘s morgensvroeg 11.00 uur aan de brandewijn…. En zo waren er meer dingen.

 

Oeteldonk

Nadat ik gestopt was als lid van het dweilorkest ging ik weer als ‘burger’ het carnavalsleven in. Afwisselend in Dommelboarzedurp, Lampegat en Oeteldonk. Vier tot vijf dagen feest en plezier! Tuurlijk, soms een biertje teveel, maar nooit extreem. Feest en plezier… daar draaide het om!

 

Nadat ik naar Nijmegen verhuisde ben ik in die stad nooit carnaval gaan vieren. Hoe geweldig die stad is, en hoeveel ik er ook van houd… carnaval is het in mijn ogen ‘net niet’. Het is net iets te geforceerd. De ene kroeg is volledig versierd, de kroeg ernaast is gewoon als iedere andere dag door het jaar. Waar het door komt? Ik durf het niet met zekerheid te zeggen.

 

Fotograferen

Ook dit jaar ging ik weer voor persbureau Hollandse Hoogte naar Oeteldonk. Waar ik de afgelopen jaren vooral gefocust was op de optocht, ging ik nu voor twee andere grote en belangrijke gebeurtenissen in het leven van de Oeteldonker: de carnavalsmis in de St. Jan en de intocht van Prins Amadeiro. Vooral dat laatste is de officiële start van het carnaval in Den Bosch. Omdat ik uit deze regio kom en ik de gebruiken heel goed weet, ben ik in staat om net die bijzondere momenten te pakken en exact te weten waar en wanneer iets bijzonders is. Het is voor mij in ieder geval fantastisch om hier ieder jaar weer tussen te staan.

Maar de carnavalsmis in de St. Jan was voor mij een eye-opener. Ik wist dat het druk was, maar zo druk….. De kathedraal was afgeladen vol. Iedereen verkleed, de plebaan met een gitaar, de pastoor die de draak stak met een aantal zaken die het afgelopen jaar in Den Bosch gebeurd waren. Wauw… ik ben geen kerkganger. Maar dit was ongelofelijk mooi om eens mee te maken.

Voor Uit Nijmegen bracht ik dit jaar ook de optocht van Knotsenburg (Nijmegen) in beeld. Het was even wennen nadat ik vanuit een bruisend Oeteldonk uit de trein in Nijmegen stapte. Het was ietsje stiller en een stukje rustiger. Nadat ik een rondje langs de route had gemaakt bleek dat op de Grote Markt toch wel e.e.a. te doen was en daar ook het meeste volk stond. De een verkleed, de ander met de boodschappentas in de hand. Maar toch een paar rijen dik. En enorm veel sfeer!

Al met al blijft carnaval voor mij een geweldig feest. Niet alleen om zelf te vieren, maar ook om het in beeld te brengen. Wellicht dat ik volgend jaar Maastricht eens aan m’n rijtje erbij hang?

Carnaval: drie doldwaze dagen in Oeteldonk en Knotsenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

contact opnemen