Carnaval in Lampegat, Mestreech en Oeteldonk: feest, feest en feest

Carnaval Eindhoven door Marcel Krijgsman

 

Carnaval voor 2019 zit er weer op! En het was weer volop feest. Althans waar ik ben geweest. Voor Hollandse Hoogte reed ik kris-kras door Zuid-Nederland. Naar Lampegat (Eindhoven). Naar Mestreech (Maastricht). En tot slotte naar Oeteldonk (Den Bosch). Nu is een bijkomstigheid dat carnaval mij met de paplepel is ingegoten. Geboren in Zuid-Limburg, opgegroeid onder de rook van Den Bosch. Als je dan het carnaval niet in je bloed hebt zitten….

 

Carnaval

In Oeteldonk ben ik de laatste jaren steevast present tijdens carnaval Eindhoven kende ik van vroeger uit nog als carnavalsstad. Maar Maastricht was voor mij de grote onbekende op het gebied van carnaval. Natuurlijk…. ik kende de verhalen. Maar het stond hoog op mijn verlanglijstje om daar een keer een kijkje te gaan nemen. Dit jaar kwam het er van!

Carnavalsroute: Eindhoven

Na eerst zorgvuldig uitgezocht te hebben waneer er welke optocht in welke stad te zien was, had ik mijn route al snel gemaakt. Op de carnavalszaterdag ging ik richting Eindhoven om daar het carnaval in beeld te brengen. Inmiddels had ik al begrepen dat de hoofdsponsor van PSV, Energie Direct, oud-profvoetballer Romario uit Brazilië had gehaald om hem op een praalwagen te zetten.

Bij het lopen door de stationstunnel richting het centrum kwam de vibe al. Je merkt dat het carnaval is. Mensen met biertjes in hun hand, mensen in de patatkraam en allemaal verkleed. Het gevoel dat dit een hele toffe dag ging worden hing al in de lucht. Vervolgens ging ik slenteren door de stad langs de gebieden waarvan ik op voorhand wist dat daar veel volk zou staan: bij Dynamo, bij het ‘hart’ van Omroep Brabant en op het Stratumseind. Veel mensen, veel vrolijke mensen en veel blije mensen! Op het moment dat ‘Ja daar is Romariooooo’ gehoord wordt, wordt het plots drukker langs de kant. Uiteraard…. iedereen wil Romario nog een keertje zien. En verhip, het kleine ventje dat geen appelmoes lustte en respect had voor ‘meneeh Ploehsma’ staat vrolijk zwaaiend op de praalwagen van Energie Direct. Toch krijg ik ook een koude rilling en moet plots denken aan een aantal hele mooie doelpunten tegen onder andere Steaua Boekarest die hij ooit maakte.

 

Carnavalsroute: Maastricht

De zondag van het carnaval besteed ik aan Maastricht. Het is een eindje rijden maar bij het binnenrijden van de stad merk ik nog niets van het feest der feesten. Ik rijd langs De Geusselt en kom langs wat gebouwen, maar niets laat zien dat het carnaval is. Nadat ik mijn auto geparkeerd heb en richting de stad wandel zie ik langzaam meer verklede mensen dezelfde richting op lopen. Wat meteen opvalt in tegenstelling tot Eindhoven en Den Bosch: mensen zijn meer uitgedost qua kleding en meer geschminkt. En plots sta ik op het Onze Lieve Vrouwe-Plein. Het het is al verbazingwekkend druk! Ik wandel door wat straatjes en kom op het Vrijthof aan. De straat hier voor de kroegen is al bomvol met vrolijke mensen. Heerlijk! Zo wandel ik wat rond op zoek naar vrolijkheid en uitbundigheid. Op elk pleintje is dat zonder veel moeite te vinden. Wat een heerlijke atmosfeer!!!

 

Carnavalsroute: Den Bosch

De maandag ga ik naar vertrouwd terrein: Oeteldonk. De stad waar ik vaak kwam vroeger, en de laatste jaren als fotojournalist met carnaval vertoef. Het is nog wat rustig en de tegenstelling met Maastricht is enorm. Veel mensen, maar allemaal zwijgzaam en somber kijkend. Niets doet denken dat over een uur de optocht voorbij komt. Naarmate de tijd vordert en er ook wat biertjes genuttigd worden komt de stemming wat los. Nadat de eerste wagens door de Hinthamerstraat zijn gegaan duik ik de Korte Putstraat in. Nou ja…. ik sta daar want er is bijna geen doorkomen aan. Zo enorm druk! En zo wandel ik door nog een aantal straatjes en pleintjes waar het goed toeven is. Op het moment dat ik via de Snellestraat weer richting het station ga, merk ik dat hier nog niet veel te doen is. Er zijn veel mensen, maar die staan alleen met hun biertje in de hand wat te kletsen of somber voor zich uit te staren. Mixed feelings een beetje… Maar in de Uilenburg is het weer groot feest en met een blij gevoel ga ik weer in mijn auto huiswaarts.

 

Zo kan ik terugkijken op drie mooie dagen. Alle drie de steden met hun eigen charmes en gebruiken. Dat is het mooie van carnaval!!!

 

Carnaval in Lampegat, Mestreech en Oeteldonk: feest, feest en feest
Tagged on:                             
contact opnemen