Wat doet Prins carnaval eigenlijk vóór het feest?

Prins Alfedo XXI van Dommelbaorzedurp

 

Carnaval… ik houd er van! Maar wat doet een prins carnaval eigenlijk voorafgaand aan het feest zelf? Die vraag heb ik mezelf eigenlijk al jaren gesteld. Alleen daar nooit iet mee gedaan. Jaren gelden speelde ik in een dweilorkest en dan kom je de prins tijdens carnaval regelmatig tegen. En ervoor soms bij officiële evenementen. Maar er was meer…. 

Die vraag kwam ook op vanuit de fotoredactie van het ANP en samen besloten we om eens te kijken of ik niet ergens een prins carnaval in Nederland voor langere tijd kon volgen tot aan carnaval. Omdat ik in Vught (onder de rook van Den Bosch) ben opgegroeid en daar ruim dertig jaar carnaval gevierd heb in Dommelbaorzedurp en jarenlang in een dweilorkest gespeeld heb, leek het mij wel leuk om eens te zien of ik de huidige prins en zijn gevolg kon volgen. 

Contact was snel gelegd en ook van hun uit was er groot enthousiasme. Leuk!!!

 

Nadat ik een lijst met evenementen en activiteiten gezien had, was het al snel helder en pikte ik er een aantal uit die reuze interessant waren. Zo ging ik een middag mee naar het oude raadhuis van Vught om daar een overleg mee te maken van Prins Alfredo XXI, zijn adjudant, de Burgermoejer en de Veldwachter met de burgemeester van Vught (Roderick van de Mortel) over de komende optocht, activiteiten, waar is hulp van de gemeente uit nodig etc.

Een tweede moment was het moment waar de Prins en gevolg samen met het dweilorkest De Knolderrapen een dweilorkest uit Oeteldonk (Den Bosch) ontving in het oude raadhuis. Een klein feestje voor genodigden… en ik.

 

Het moment van carnaval nadert al snel. Samen met de prins ging ik eens kijken in de bouwhal naar de carnavalswagens die in de optocht mee gaan. Hoe ver zijn de bouwers, wat is hun thema etc. En een laatste moment was de brunch met hoogwaardigheidsbekleders in Dommelbaorzedurp in het Prinsenhof. Enthousiast wordt de prins onthaald, er worden een aantal speeches gehouden en dan is het vooral gezellig rustig eten voordat een dat later het feest volop los barst.

Heerlijk om een van de mooiste feesten eens van een andere kant te zien en te beleven.

Wat doet Prins carnaval eigenlijk vóór het feest?
Tagged on:             
contact opnemen